Dans le cadre de la semaine de la pomme de terre organisé par Olga, voici ma proposition. Un classique que l'on peut revisiter à volonté. Essayez de remplacer la viande hachée par du confit de canard, la purée de pommes de terre par une purée de citrouille ou de céleri, ajoutez un peu de curry, de cumin, bref innovez, ce plat est fait pour ça. La recette que je vous propose me vient de ma maman !

W ramach tygodnia ziemniaków, proponuję słynne francuskie danie, Hachis (czyt. aszi) parmentier, czyli zapiekanka z ziemniakami i mielonym mięsem. Hachis znaczy mielone mięso a Parmentier to nazwisko francuskiego agronoma który wpadł na pomysł że ziemniaki po ugotowaniu mogą być równie dobre dla czlowieka dlatego dawniej we Francji, rolnicy dawali ziemniaki do jedzenia krową – jako paszę. To danie to hołd dla niego ! Tyle mówi nasza francuska legenda a ten przepis to oryginalna wersja mojej mamy. Zapraszam, spróbujcie !

To jest naprawdę proste danie i można improwizować : ja dałam cielęcinę i puree z ziemniaków ale można dać wieprzowinę, wołowinę, kurczaka, kaczkę – co kto lubi, a puree z ziemniaków można zastąpić puree z selera, rzepy, dynii – improwizujcie, to danie świetnie do to się nadaje.

Invitation_R_union_PFUE_030

Hachis parmentier :

Ingrédients pour 4 personnes :

2 oignons émincés
2 gousses d'ail hachées
2 carottes râpées
500g de viande hachée (pour moi de veau)
1 petite boîte de tomates concassées
1 cs de sauce de soja
1cs de fécule de pommes de terre
1kg de pommes de terre cuites
1 cs de crème fraîche
20cl de lait
1 cs de chapelure
huile, beurre, noix de muscade, sel et poivre

Préchauffez le four à 200°C.

Dans une poêle, faites chauffer l'huile puis faites-y revenir l'ail, les oignons et les carottes.

Ajoutez la viande faites revenir jusqu'à ce qu'elle soit bien cuite. Assaisonnez avec le sel et le poivre. Ajoutez alors les tomates et remuez bien. Delayez la fécule dans un demi verre d'eau et versez cette préparation sur la viande avec la sauce de soja.

Ecrasez les pommes de terre et ajoutez la crème fraîche et le lait pour obtenir une purée. Assaisonnez avec de la noix de muscade râpée.

Déposez la viande dans un plat à gratin et la purée sur le dessus. Ajoutez quelques noix de beurre et saupoudrez de chapelure.

Enfournez pour 20 min.

Invitation_R_union_PFUE_034

Zapiekanka a la parmentier :

Składniki dla 4 osób :

2 posiekane cebule
2 posiekane ząbki czosnku
2 starte marchewki
500g mięsa mielonego
mała puszka krojonych pomidorów
łyżka sosu sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej
1kg ugotowanych ziemniaków
łyżka śmietany
200 ml mleka
łyżka bułki tartej
olej, masło, gałka muszkatołowa, pieprz i sól

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Na patelnii rozgrzewamy olej i dodajemy czosnek, cebulę, starte marchewki i smażymy aż zmiękną.

Dodajemy mięso mielone i smażymy aż będzie gotowe. Przyprawamy solą, pieprzem i wymieszamy. Następnie dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Mąkę rozrabiamy we pół szklance wody. Na koniec, dodajemy sos sojowy i mąkę.

Robimy ziemniaki na puree i wymieszamy ze śmietaną, mlekiem i gałką muszkatołową.

Do foremki do zapiekania, przekładamy mięso a na wierzch ziemniaki. Posypujemy bułką tartą i wiórkami masła.

Wkładamy do gorącego piekarnika na 20 minut.