Wiem że wreszcie przyszła wiosna ale na Litwie, ciągle czekamy na nią i żeby był krótszej, lepiej jest zaczekać z pysznym francuskim daniem. Tartiflette to typowa zapiekanka na zimę. Zimowy urlop bez Tartiflette, Raclette lub Fondue to nie urlop dla Francuzów. Warto cały dzień jeździć na nartach, wrócić mokry i zmarznięty kiedy wieczorem można sobie odpoczywać przy kominku, z talerzem Tartiflette i z kieliszkiem czerwonego wina !


Je ne présente plus la Tartiflette, ici c'est une recette qui s'adresse plus aux gourmands polonais. Je sais bien que le printemps est déjà là mais en Lituanie, je l'attend toujours, d'où l'idée de préparer ce plat, typiquement hivernal, pour se réchauffer les papilles !

3

Tartiflette :

Składniki :

masło i dwa zgniecione ząbki czosnku do wysmarowania formy

8 -10 dużych ziemniaków
200g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
3 duże cebule
pieprz, gałka muszkatałowa
250 ml gęsta śmietana (30%)
150g tartego żółtego sera
1 ser reblochon lub ser raclette (300g)

Obieramy ziemniaki, kroimy na grube plasterki i gotujemy w osolonej wodzie (mają być lekko twarde). Kiedy bedą gotowe, odcedzamy z wody i zostawiamy do ochłodzenia.

Smażymy boczek na suchej patelni, gdy wytopi sie tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy aż cebula bedzie szklista. Mieszamy śmietanę, tarty żółtty ser, pieprz i gałkę muszkatałową.

Smarujemy masłem i czosnkiem formę do pieczenia. Układamy warstwami : ziemnaki, boczek z cebulą, śmietana z serem, ziemnaki i td. do skończenia składników. Na wierzchu dajemy ser reblochon albo raclette pokrojony na plastry.

Zapiekamy w piekarniku ok. 40 min w temp. 180°C. Najlepiej smakuje drugi dzień. Można poddać z salatką z rukoli lub z roszponki.

Przepraszam za błędy jeśli są ale mój polski nie jest jeszcze doskonały więc bardzo proszę o sprawdzenie i poprawienie !

2


Tartiflette :

Ingrédients :

du beurre et deux gousses d'ail émincées pour le plat

8 - 10 grosses pommes de terre
200g de lardons fumés
3 gros oignons
poivre, noix de muscade
250ml de crème fraîche épaisse
150g de fromage râpé
300g de reblochon ou de fromage à raclette

Epluchez les pommes de terre, coupez les en grosses rondelles et faites cuire dans de l'eau bouillante salée quelques minutes (elles doivent rester fermes), puis égouttez les et laissez les refroidir.

Faites revenir les lardons sans ajouter de matière grasse et quand ils sont dorés, ajoutez les oignons émincés. Assaisonnez avec du sel, du poivre et laissez cuire jusqu'à ce que les oignons deviennent transparents. Parallèlement, mélangez la crème fraîche avec le fromage râpé, le poivre et la noix de muscade moulus.

Beurrez le plat et parsemez d'ail émincé. Commencez par disposer une couche de pommes de terre, puis le mélange lardons oignons et la crème fraîche jusqu'à épuisement des ingrédients. Sur le dessus, déposez le reblochon ou le fromage à raclette découpé en tranches.

Faites cuire 40 min à 180°. C'est encore meilleur le lendemain. A servir avec de la salade verte.